Saturday, February 28, 2009

Jalan2 Meninjau U...

Haaa... Hari ni, fifa, ibu n ayah fifa p ke Karnival Pengajian Tinggi Negara 2009 yg bertempat di U** tau... Hehehe... Time dkt sana... Byk bebenar U2 yg ada di Malaysia ni yg turut terlibat utk Karnival tu... So, fifa n ibu fifa pun memulakan operasi... Operasi menyelidik n meninjau-ninjau laa... Huhuhu... (Ayah fifa x join ibu fifa n fifa... coz ayah fifa nak meninjau sorang2 je...)

So, dalam operasi tu... Mcm2 soalan yg diajukan... Utk pengetahuan kalian semua... ibu fifa laa yg banyak bertanya !!! Fifa ni sebagai seorg anak yg baik (Perasan betul !!! Huahuahua ) cuma mendengar n menjadi pemerhati yg tegar je... Hehehe...


Mmm... Time Karnival tu, tgn fifa n tgn ibu fifa dipenuhi dgn beg2 mini yg diberikan oleh setiap U yg kami berdua kunjungi... Fuhh !!! Penat tau !!! Ke hulu ke hilir, lps satu beg satu beg... Mcm bershopping pula rasanya... Hahaha...


Dalam tgh meninjau-ninjau tu... Tetiba ibu fifa terpandang Universiti Malaysia Sabah... n ibu fifa terus cakap dkt fifa... "x nak try ke ?" ... Adesss... Fifa terus ketawa... Ada ke patut suruh fifa try ?
Punya la jauh U tu... Kalau fifa try mesti setahun sekali baru boleh balik... Huh !!! Lagipun fifa tahu yg U tu x ada course yg fifa nak... So, dgn comformnye fifa terus cakap... "x !!!" ... Hahaha...

Selepas beberapa jam baru laa fifa n ibu fifa puas mengembara dalam dewan tu... Sebenarnya ada juga beberapa U yg tercicir... Tapi sebab masa x mengizinkan so, fifa, ibu n ayah fifa pun keluar la dari dewan tu...


Lps je keluar dari dewan tu... Kami semua x nak balik lagi coz nak melawat abg fifa yg sememangnya belajar di U tersebut... Time tu ibu fifa cuba telefon abg fifa, tapi x dapat !!! (Biasa laa... Abg fifa ni mmg yg jenis special edision punya !!! Susah bebenar nak tepon dia ni !!! )


Tapi ayah fifa x mengalah tau !!! Ayah fifa tetap nak jumpa abg fifa... Ayah fifa kata... Kalau dpt tengok kereta dia pun jadi laa... So, fifa, ibu n ayah fifa pun ke asrama abg fifa... Sampai je dkt kawasan kediaman utk siswa tu ayah fifa berhentikan kereta n tanya+minta kebenaran dkt pak guarde yg ada dkt situ... Maka... Fifa pun jumpa la abg fifa tu... Lps borak2 kejap n lps salam abg fifa... Kami pun beredar...

P/S : Rindu tau dkt angah !!! Study elok2 k !!!



Sekian...

Friday, February 27, 2009

Katak Di Bawah Tempurung...

Mcm mana Peribahasa tu boleh muncul ? Hehehe... Jom ikuti peristiwa yg akn fifa ceritakan sebentar je lagi ni utk mengetahui bagaimana peribahasa tu boleh menjelma... Jeng...Jeng...Jeng !!!


Cerita ni bermula ptg tadi... Lebih kurang dlm pukul 2 sekitar org2 lelaki baru balik dari masjid... Time tu... Fifa tgh on9 skype n beberapa minit kemudian Abg Ngah fifa pun turut on9...

n kami berdua pun berchat la... Dlm tgh2 berchat dgn abg fifa tu, ibu fifa suruh fifa tanya soalan dkt abg fifa mengenai pameran U yg akn diadakan di U abg fifa tu... So, sebagai anak yg baik (Cehh... Perasan je lebih... Huhuhu) fifa pun tanya laa dkt abg fifa tu... Dan seperti yg dijangka, abg fifa pun bgtahu yg dia x tahu !!! Adess... Bagus bebenar abg fifa ni kan !!! Hehehe... Nak buat mcm mana, ni la abg fifa satu2 nya... Abg yg jenis x kisah melainkan perkara tu ada bersangkut-paut dgn dirinya... Saaaaaaaaaaaaaaaayang angah !!! Kih4...

Dan fifa pun reply la dia punya jawapan tu dgn menaip...


Fifa : Apa la angah ni... x kan U sendiri pun x tahu... Huahuahua...


Angah : U lain tu... Hahaha...


Fifa : Byk la kamu !!! U** tu cuma ada satu je...


Fifa : Angah !!! Ibu kata...


Angah : Kata benda ?


Fifa : Jgn jadi mcm katak di bwh tempurung... Hahaha... Padan muka !!!


So... Mcm tu la terkeluarnya peribahasa tu... Dan yg plg x tahannya... Nak tahu apa yg abg fifa jawab ? Jom kita ikuti adegan seterusnya...


Angah : Biar je...


Angah : x kena hujan...



Erk ? sesuka hati dia je kan ? Hahaha... Itu la abg fifa...



P/S : Angah !!! Fifa kagum ngan angah sbb angah boleh bayangkan mcm mana jadi katak di bawah tempurung tu... Tapi... Bukan ke kalau angah dah bayangkan jadi katak... Angah sepatutnya suka hujan ?? Hahahaha... (Jangan marah ye !!! Saja2 je nak usik angah !!! )

Tomyam !!!!

Pagi tadi... Fifa rasa mcm nak mkn tomyam... Waaaa... Cedapnya !!!
So, dgn kadar yg segera fifa pun intai n meninjau2 bhn2 utk buat tomyam...
Adess... Daun limau purut x ada, serai pun x ada... x mengancam la kalau bhn2 tu x ada...
Tapi sbb teringin punya pasal... Fifa pun mencari idea... x kan nak mengaku kalah !!! Terliur ni !!!
Huhuhu... Setelah sepurnama lamanya... Tetiba fifa terpandang pes tomyam !!! Yea !!! Hurray !!!
Oh pes tomyam !!! Kau menyelamatkan hidupku (sebenarnya menyelamatkan perut fifa ni... hehehe)... Dan dgn penuh keriangan fifa pun mengeluarkan bhn2 yg diperlukan utk membuat tomyam dari peti harta karun yg menyimpan pelbagai brg2 berharga... Atau lebih dikenali sebagai peti sejuk... Huahuahua...

Fifa keluarkan tomato, bunga kobis, cili padi n yg lain2 tu mmg dah ada dkt luar termasuk la ayam(nasib baik ibu fifa dah keluarkan ayam dari peti sejuk awal2 lagi sebelum pergi kerja... Oh ibu.. i luv u laaa... )


Jadi... Tanpa membuang masa fifa pun masak la... Fuhhhh... Dan Akhirnya... Tomyam tu pun siap n dah pun dirasmikan oleh fifa ... Hahaha... Kenyang fifa tau !!! Oh happy nya !!! Rasa mcm nak berguling-guling je...
... Gurau je la... x de kerja fifa nak main berguling-guling ni... Huhuhu...

Sekian... Itulah cerita fifa mengenai tomyam...

Thursday, February 26, 2009

Sorry...

Mmm...
Fifa tahu... x mungkin dgn hanya perkataan sorry...
Luka dan calar di dlm hatimu akn terubat...
Fifa... Erm... Fifa x sengaja...
Fifa betul2 x sengaja...
Percaya laa...
x mungkin utk fifa sakitkan perasaan dan hatimu itu dgn sengaja...
x pernah terlintas pun dlm fikiran fifa utk buat dirimu terluka !!!
Fifa betul2 minta maaf...
Sorry...
Fifa tahu fifa x patut cakap mcm tu...
Fifa sepatutnya senyap membisu...
Percaya laa...
Fifa betul2 dah berusaha dan mencuba utk jadi yg terbaik...
Tapi... Fifa tetap cuai...
Fifa hanya manusia biasa yg x terlepas drpd melakukan kesilapan...
Fifa terlalu ikutkan perasaan time tu...
Sampai perasaan dirimu fifa terlepas pandang...
Maafkan fifa...
sorry...
Pls forgive me ...




Wednesday, February 25, 2009

Kenangan Semasa Ke Gunung Senyum...


Kalau nak tahu... Ni la Gunung Senyum... Ngee... Hehehe... Time tu sekolah fifa ada buat perkhemahan bersepadu... Fifa pun join la sekali coz walaupun sebagai ank jati pahang, fifa x pernah pun pergi lagi ke Gunung Senyum tu, so, itulah first time diri fifa ni menjejakkan kaki ke Gunung Senyum... Huhuhu...

Jom ikuti perkembangan2 yg berlaku time fifa dkt sana... Jom3 !!!



Tapi sblm tu, ni la pic kami semua sblm bertolak ke Gunung Senyum...Time ni semuanya tgh bersemangat mendengar taklimat yg cikgu fifa katakan... Tapi rasanya mereka semua ni bersemangat bknnya utk mendengar apa yg cikgu cakapkan tapi tgh bersemangat n excited utk pergi ke Gunung Senyum !!! Termasuk la fifa ni !!! Hahahaha... Sebenarnya kalau diteliti pic ni betul2... Mcm2 gaya yg telah dipertontonkan bila tgh khusyuk mendengar taklimat (alaa... sebenarnya ada yg sdg khusyuk membayangkan mereka ni dah sampai ke Gunung Senyum... Btl x ?). Gaya mereka ada yg mcm nak cari gaduh, ada yg mcm sdg berkawad, ada yg terpaksa menyengetkan kepala utk melihat cikgu, ada yg sdg bercekak pinggang n ada juga yg bercekak pinggang sambil memandang kamera !!! Adess... Pandang cikgu tu, buat apa pandang kamera ni ? Hehehe...



Ni la antara panorama2 dkt Gunung Senyum... Mmm... Byknye lumut kan !!! Actually dlm tasik ni ada lintah n pacat tau !!! Eeeeeeeee.... Gelinye laa... Hahaha...



Nampak x yg mcm menara tu ? Haa... Tu la tempat utk flying fox !!! Yea !!! Best !!! Time tu, habis basah kuyup kami semua coz bila buat flying fox tu... Kita org akn jatuh dlm tasik tu... Eeeee.... Banyak lintah laaa... Huhuhu... Gelinye la... Mana x nya, time dlm tasik tu, fifa boleh nampak beberapa ekor lintah yg sdg menari2 dkt tepi fifa... Adess... Dgn gumbiranya lintah tu lalu dkt sebelah fifa tau !!! Huhuhu...



Yg ni pula... Time sblm kami semua meneroka ke dlm gua...



Time dlm gua... Sunyi je...



Ni pula ahli bomba sdg buat demo cara memadamkan api...

Akhir sekali, walaupun semua ni dah berlalu tapi setiap perkara n peristiwa time dkt Gunung Senyum tu akn fifa abadikan dlm memori fifa buat selamanya...

Nak Ikut !!!!

Hari ni kwn2 fifa p buat rombongan... Mereka buat rombongan ke school... Tunggu !!! Fifa nak ikut kamu semua sekali !!!! Huhuhu...Tapi fifa x boleh nak ikut laa... Sedih ni... But nak buat mcm mana... Coz kalau fifa ikut, terbengkalai la urusan2 rasmi dkt rumah fifa ni... Hahahaha... Sabar je laa... Ye la, kakak fifa kerja, abg dkt U, adik2 fifa pula p school... So, cuma hamba Allah yg ni je la yg tinggal... Fifa la tu... Hehehe... Walauapapun... Hari ni akn fifa lalui dgn penuh keriangan... Yea !!! Coz fifa dah suruh seorg kwn fifa ni kirim salam dkt kwn2 fifa yg lain... Kira terubat la juga hati fifa ni... Lagipun duduk dkt rumah ni n menyiapkan urusan2 rasmi pun best juga !!! Coz boleh tolong ibu fifa... Kesian ibu fifa nnti kalau fifa ikut kwn2 fifa tu p buat lawatan... x apa la, demi mu ibu yg nan tercinta fifa lupakan hasrat ku ini agar diri ibu bahagia !!!! Hehehe... Sayangggggg ibu !!!

Tuesday, February 24, 2009

Mcm2...

Mmm... Ptg tadi, time dkt ruang tamu... Adik bongsu fifa panggil fifa, katanya ada sesuatu yg ingin ditunjukkan... So, fifa pun pergi la dkt dia... Bila sampai je dkt dia... Dia suruh fifa angkat tangan kanan ke arah sisi n dia suruh fifa genggamkan tgn fifa... ( Dlm hati fifa tertanya-tanya juga apa yg sebenarnya ingin dilakukan oleh adik fifa ni...)

Tapi nak buat mcm mana... Layan je la... Hehehe... Lps tu dia tknkan tgn fifa ke bawah n dia suruh fifa cuba thn tgn fifa drpd terjatuh... I do like she ask !!! Kata penganggur terhormat !!! Mana ada benda yg nak dilakukan... Byk sgt masa terluang... So, buat je laa... Huhuhu...


Lps je dia cuba menjatuhkan tgn fifa tu, dia pun mengexplain apa sebenarnya motif yg dia lakukan tu... Nak tahu apa motifnya ? Kata adik bongsu fifa tu... Kalau tgn kita mudah terjatuh bila ditekan ke bawah... Itu maknanya daya ingatan kita ni lemah...


Tgn fifa mcm mana ? Hahahaha... Alhamdulillah, nasib baik la tgn fifa tu x mudah dijatuhkan... Itu maknanya... Daya ingatan fifa ni agak kuat la yer ? Hehehehe... Happy jap tadi... But malu2 juga bila dia explain mcm tu... Coz fifa ni cuma insan biasa je... x pandai mana pun...

Rindu...

Rindu la dkt school n kwn2... Tetiba je rasa mcm nak duduk balik dlm kelas n dgr cikgu mengajar... But x nak la buat kerja sekolah tu... Hehehe... Entah la... Sekarang ni baru la fifa percaya yg seseorg tu akn rindukan semula zaman persekolahannya bila semuanya dah berlalu... Dulu fifa rasa pelik n hairan juga... Mana x nya, time form 5 dulu... Punya la x sabar2 nak tamatkan alam persekolahan ni !!! Bila hari terakhir peperiksaan SPM dijalankan punya la fifa happy yg teramat2 sgt... Hahaha... Kantoi la pula !!! Tapi mmg betul tau, perasaan time tu sukar utk digambarkan... Rasa mcm satu batu berat telah pun dilepaskan dari bahu fifa... Rasa lapang je...

But sekarang terbalik pula jadinya bila hari2 yg fifa lalui kini sunyi tanpa gelak ketawa dgn senyuman cikgu2 n kwn2... Mmm... I really2 miss u all laa...


Fifa rindu dgn kwn2 fifa yg pelbagai-bagai gaya n ragam yg sememangnya mencerminkan personaliti masing2... Ada yg suka tidur , ada yg suka menyakat, ada yg suka bercakap, n ada juga yg suka bergosip... Hahaha... Adat la kan ? Sampai ada sesuatu subjek tu dianggap sebagai waktu utk bergosip bg kwn fifa ni oleh seorang cikgu... Erm... Siapa la hamba Allah tu kan ? Hehehe... Tapi, time tu memang best !!! Ceria je... Mcm zaman kanak2 ribena !!! Miss that time...