Monday, February 23, 2009

Eeeee... Rasa Apa Ni ?

Hehehe... Nak tergelak fifa dibuatnya bila melihat reaksi adik fifa yg bongsu apabila merasa bhn masakan yg Kak Long fifa buatkan...

Hari ni, Kak Long n ibu fifa puasa tau... So, Kak Long fifa tetiba saja teringin nak mkn mknn ala2 barat ptg tadi... Entah apa namanya pun fifa x ingat la pula... Biasa la ada yg kata org yg berpuasa ni keinginan dia mcm org yg tgh mengidam... Betul x ? Dipendekkan cerita... Kak Long fifa tanpa membuang masa menyediakan bhn2 masakannya selepas pulang dari kerja... n sudah menjadi lumrah n kebiasaan, si adik pasti menjadi tukang merasa mknn yg dibuat... Fifa la siapa lagi... Coz time tu individu2 yg x berpuasa tidak ada di rumah laa... So, fifa pun terus je ke dapur utk membasuh tangan n merasa bhn masakan yg Kak Long fifa sediakan tu... (mknn belum siap lagi, cuma bhn2nyer saja yg dah siap...)


Perghhh... Bila rasa je bhn mknn tu fifa terus terdiam !!! Keadaan sunyi seketika...


...............................................................................................................................


"So, ada rasa masam x ?" suara Kak Long fifa kedengaran bila fifa terdiam...


Fifa yg masih dlm terpinga-pinga pun terus cakap... "Eee... Rasa apa ni Long ?" n lps tu fifa terus mendptkan segelas air n sekeping biskut utk menghilangkan rasa yg teramat pelik tu... Adess...


Utk menyedapkan hati Kak Long fifa tu, fifa meminta talian hayat yg kedua utk menjadi tukang rasa dgn mengatakan mungkin lidah fifa tersalah rasa kot... n talian hayat yg kedua tu ialah adik bongsu fifa yg baru pulang dari taman... Tepat pada masanya dia pulang !!! Yea !!! Huhuhu...


Tanpa berlengah, adik bongsu fifa tu pun merasa bhn masakan tadi... Erk !!! Muka adik bongsu fifa terus je berubah n dia dgn pantas berlari menuju ke arah peti sejuk utk mengambil sesuatu... Buah betik yg fifa potong kecil2 tgh hari tadi yg menjadi sasaran adik bongsu fifa tu rupanya !!! Lps habis betik ditelannya dgn pantas dia berkata... "Kalau boleh muntah dah lama semua benda dlm bdn Su, Su keluarkan tau !!!"


Hahahaha... Time tu fifa terus ketawa... Puas fifa thn ketawa sampai sakit pipi fifa dibuatnya !!!


Yg Kak Long fifa pula tetap tidak mahu mengalah... Dia ke dapur semula n mencampurkan kesemua bhn2 masakannya tu...

P/S: Bhn masakan yg fifa rasa tu cuma satu... Yg lain fifa x rasa lagi...

Lps je siap Kak Long fifa sebatikan kesemua bhn2 masakannya tu... Dia seperti biasa meminta fifa utk merasa lagi... Kali ni adik bongsu fifa menyerah kalah... Maybe dia masih trauma lagi kot... Hehehe...


Mmm... Alhamdulillah coz kali ni bila dah campur kesemua bhn2 masakan tu, rasa dia boleh la thn cuma fifa x berapa suka sgt...


Bila masuk je waktu berbuka, Kak Long fifa pun rasa makanan yg ala2 barat tu... n dia kata ok !!! ibu fifa pun kata mcm tu juga... n time ni baru la adik bongsu fifa berani utk mkn mknn tu... Cuma fifa jer yg x makan utk yg ketiga kalinya... Trauma sebenarnya !!! Mana x nya... First try, rasa dia cuma Allah saja yg tahu... Eeee... Second try, erm... boleh laa but fifa x suka... Third try ? x apa laa, lain kali kot... Hehehe... ^-^

P/S: Pengajaran fifa utk kali ni ialah, jgn sesekali try bhn masakan...

No comments:

Post a Comment